Byggarbetsmiljösamordnare, BAS, åtalas men frias av tingsrättByggarbetsmiljösamordnare, BAS, åtalas men frias av tingsrätt


Vid montering av ytterväggsblock från kran lutar sig en byggnadsarbetare från Peab mot ett skyddsräcke. Skyddsräcket lossnar och faller 9 m ner på en murarställning. Murarana var på rast och byggnadsarbetaren föll inte ner. Byggnadsarbetaren använde inte sele eller säkerhetslina. Lyckligtvis gick det bra men det kunde hänt en allvarlig arbetsplatsolycka. Allvarliga tillbud som detta ska anmälas till Arbetsiljöverket vilket också gjordes. En utredning görs och frågan om vållande av fara för annan kan prövas.

Åklagaren bestämmer med stöd av förundersökningen om någon eller några ska åtalas och prövas i domstol. Åklagaren åtalade BAS-U (Byggservice AB) och en underleverantör till bygget som monterat skyddsräcket (Strängbetong). Åklagaren ansåg att BAS-U brustit i samordning och underhåll av skyddsanordningar samt bristande kontroll av skyddsräckets stabilitet och infästning. Åklagaren ansåg också att Strängbetong brustit vid montage av skyddsräcket genom att ha använt annat fästmateriel än vad som var angivet i kontraktet.Tingsrätten friar BAS-U med motiveringen att BAS-U gjort vad man skäligen kan kräva för att uppfylla sitt åtagande som BAS-U. Strängbetong fälls däremot och döms till företagsbot. Strängbetong överklagar till Hovrätten som friar Strängbetong. Åklagaren kan inte visa på ett orsakssamband mellan tillbudet och montaget av skyddsräcket. Hovrätten friar Strängbetong som slipper företagsbot och får sina rättegångskostnade ersatta.

TIFU utbildar inom arbetsmiljö och byggarbetsmiljösamordnare.

Göran Zaar
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.